Dag 12 Van Mealhada naar Ãgueda

Op de foto ; Rotonde in Águeda

Gisteren had ik contact gehad had met Carlos van Alberque in Mealhada of er plaats was voor twee Pelgrims.
Dit was geen probleem en de reservering voor een private room was daarmee gemaakt. 
Na ons gedoucht te hebben en de was bij Carlos gebracht te hebben gingen we naar de supermarkt om proviand in te slaan. Ondertussen kwamen er steeds meer bekende Pelgrims aan in de Albergue. Zo ook Arnas die wij in Azumbuja voor het laatst hadden gesproken en gezien.
Met z'n drieën zijn we s' avonds  uit gaan eten en hebben genoten van een speciaal menu met varkensvlees ( speenvarken )  uit deze regio.
Vanmorgen was er geen ontbijt geregeld.
Maar geen nood! We hebben ( bijna) altijd wel een banaan en een sinasappel o.i.d bij ons in de rugzak. Het duurde vanmorgen langer voordat er een gelegenheid voor koffie opdook....
Maar na een paar uurtjes  konden we in de zon - inmiddels boven de 20 graden - genieten van een koffie/broodje en de traditionele coca cola...
Onderweg troffen we ook Marie uit het Franse Bordeaux. Marie hadden wij vorig jaar op de Camino Frances ontmoet.
Onze acceleratie lag wat hoger dan die van Marie zodat wij na een tijdje afscheid namen. Ook ontmoeten wij Lyn en zij is een geboren Amerikaanse. Zij woont sinds 2020 op Kreta met haar man. Na een praatje te hebben gemaakt vervolgden wij de Camino.
In een dorpje waren twee mannen bezig om druiven in een apparaat te kiepen. Deze machine ontdeed de stelen van de druiven en hierna verdwenen de goddelijke vruchten in de mostbak.
We mochten binnenkijken en de machine werd voor ons stopgezet. In vloeiend Engels kregen we een korte 'rondleiding '  door de oude wijnmakerij.
De jongeman vertelde enthousiast over het maken van de wijn zoals zijn grootvader dat vroeger ook deed. Hij en zijn compagnon maken nu wijn die verkocht wordt in de hele wereld met als grootste afnemer Japan.
Alleen de nieuwe wijntanks verraden dat ook hier het moderne bottelen van wijn  was begonnen!
Na de  ' wijnles ' kregen we een fles wijn mee als toegift.
De route was vandaag niet spectaculair te noemen. De route liep veelal door dorpen en over industrie terreinen. 
Onderweg liepen we langs Portugese begraafplaatsen. Zo'n Portugese  begraafplaats is anders ' ingedeeld ' dan in Friesland......!
De gewone ' man en vrouw ' ligt hier in Portugal meestal begraven in een kelder..... Meestal liggend boven op de grond. De rijkere Portugezen lieten of laten huisjes bouwen voor hun overledenen. 
In deze zeer fraaie gedecoreerde huizen
 'wonen' de rijke doden. Ze zijn  opgebaard - met kist en al - te 
' bewonderen'  achter de ramen van zo'n huisje. Zelfs de glazen deuren en gordijntjes ontbreken niet. En!! 'Last but not least'
De bloemetjes voor de ramen.....!
Routeafstand 25 km








Reacties

ZenH 🍀 zei…
Jim ha wer heel wat kennis opdien hjoed hjer ik wol👍.
Wer in moai ferslach fan jim dei hjoed👌.
Groetnis ZenH 🍀